Queimada gallega, receta, ingredientes y conjuro "esconxuro´"

Galicia, tierra de magia, meigas y esconxuros.

En Galicia se elaboran bebidas espirituosas desde hace siglos, el proceso y las recetas han sido transferidas a través del tiempo.

El alambique, fue introducido en la península por los árabes en la Edad Media, pero se cree que pueblos anteriores como Castrexos y Celtas ya elaboraban diferentes rituales con bebidas alcohólicas.

El ritual de la queimada se hacía para proteger a las personas de los distintos maleficios de las meigas

En la actualidad este ritual se realiza como motivo de celebración en fiestas, reuniones de amigos…

La queimada gallega, receta y preparación

Un buen orujo gallego es la base de nuestra tradicional bebida, la queimada.

En el “pote” (recipiente de barro cocido) se vierte el aguardiente de orujo gallego y el azúcar blanco, unos 150 gramos por litro de aguardiente, a continuación se le añaden unos granos de café y mondas de limón y naranja.

Se remueve bien la mezcla, y cuando esté todo integrado se le prende fuego.

Se sigue removiendo con el cazo hasta que el azúcar se consume y las llamas van desapareciendo porque el alcohol se ha evaporado.

Cuando las llamas finalmente se extinguen es el momento de servir.

ESCONXURO

Mouchos, coruxas, sapos e bruxas;
demos, trasnos e diaños;
espíritos das neboadas veigas,
corvos, pintegas e meigas;
rabo ergueito de gato negro
e todos os feitizos das menciñeiras…

Podres cañotas furadas,
fogar de vermes e alimañas,
lume da Santa Compaña,
mal de ollo, negros meigallos;
cheiro dos mortos, tronos e raios;
fuciño de sátiro e pé de coello;
ladrar de raposo, rabiño de martuxa,
oubeo de can, pregoeiro da morte…

Pecadora lingua de mala muller
casada cun home vello;
Averno de Satán e Belcebú,
lume de cadáveres ardentes,
lumes fatuos da noite de San Silvestre,
corpos mutilados dos indecentes,
e peidos dos infernais cus…

Bruar da mar embravecida,
agoiro de naufraxios,
barriga machorra de muller ceibe,
miañar de gatos que andan á xaneira,
guedella porca de cabra mal parida
e cornos retortos de castrón…

Con este cazo
levantarei as chamas deste lume
que se asemella ao do inferno
e as meigas ficarán purificadas
de tódalas súas maldades.
Algunhas fuxirán
a cabalo das súas escobas
para iren se asulagar
no mar de Fisterra.

Ouvide! Escoitade estos ruxidos…!
Son as bruxas que están a purificarse
nestas chamas espiritosas…
E cando este gorentoso brebaxe
baixe polas nosas gorxas,
tamen todos nós quedaremos libres
dos males da nosa alma
e de todo embruxamento.

Forzas do ar, terra, mar e lume!
a vós fago esta chamada:
se é verdade que tendes máis poder
ca humana xente,
limpade de maldades a nosa terra
e facede que aquí e agora
os espiritos dos amigos ausentes
compartan con nós esta queimada.

¿Que edad tienes? ¿ Este sitio web requiere que seas mayor de edad?